söndag 12 april 2009

Svepaskar

Våren blir allt mer markant här i Gustafs och det har varit ovanligt mycket folkliv ute längs gator och i trädgårdar idag.

Konstspaning i Säterbygd har fortsatt även idag, andra och sista dagen. De enda jag besökte idag var de konstnärer som fanns inne på kultur-och industrihuset tillika museet Lundgrens-huset i Mora By.

På övervåningen hade visst eleverna på Enbacka skola någon slags utställning om världshistorien. Alla skolor hade inbjudits att delta i Konstspaningen men bara två - Solvarbo och Enbacka skolor hade nappat på detta. Märkligt eftersom Klockarskolan och Kungsgårdsskolan i Säter är så mycket större med så många elever. Jag kollade dock inte in Enbacka skolas utställning på övervåningen.

I entrén stod Leif Andersson från Enbacka med sina svepaskar och andra hantverk. Han har också skrivit ett häfte eller liten bok ´Trä små skrifter´som är en dokumentation om hur man gör grejer i svepteknik. Det finns väldigt lite dokumenterat om detta nämnligen.

Svepaskar har visst gjorts av mänskan ända sedan stenåldern. Användes som förvaringskärl bland annat för mat. Och användes nog vid resor också.

Förr i tiden gick vandrande hantverkare omkring mellan gårdarna och gjorde svepaskar på plats. De brukade trä upp ringarna av trä när de var färska kring gårdens vårdträd och lät det sitta och torka där 2-3 veckor sedan de vandrade tillbaks och tog bort de torkade remsorna och gjorde askarna då.

Det var jättefina grejer i diverse träslag. De som var gjorda av äppelträ tyckte jag kändes mjukast och bäst att ta på. Han hade också förutom svepaskar i diverse storlekar och utföranden en massa redskap för hushållet. Trissor som man skulle hålla fast ostarna med gjorda av tujaträ, slevar och smörknivar och diverse annat praktiskt och fint. Och slags träslev med hål i som man ska lägga i och ta upp ägg med ur kokvattnet för att inte krascha dem.

Inne i det stora vanliga utställningsrummet hade Åse Larsjos som bor i Mora By och är s.k. Gårdsmålare och målar jättefina kurbitsar och dalmålningar sin utställningar främst med dörrar. Jättefina alster i gammaldags stil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar